Αν δεν ακούς, πάτα το Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι το δικός σας ραδιόφωνο*****

7 Σεπ 2020

Οδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης

Οδηγός Συναισθηματικής Διαχείρισης

Πως πετυχαίνω Κοινωνική Αποστασιοποίηση χωρίς Κοινωνική Απομόνωση

Αγαπητοί Συμπολίτες μας,

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές βασικές οδηγίες συναισθηματικής διαχείρισης για το Πώς να πετύχετε την Κοινωνική Αποστασιοποίηση χωρίς να βρεθείτε Κοινωνικά Απομονωμένοι (ή αποκλεισμένοι). Σε κανονικές εποχές ένα δελτίο τύπου σαν και αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν ζουμε σε κανονικές εποχές.

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται και μελετά την συναισθηματική διαχείριση, εκπαίδευση (SEL) και νοημοσύνη των Ελλήνων. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός και μια αντίσταση στα μέτρα Κοινωνικής Αποστασιοποίησης και αν μας επιτρέπετε θα θέλαμε να κάνουμε μια διόρθωση.

 

Κοινωνική Αποστασιοποίηση δεν σημαίνει Απομόνωση

Όποιοι από εσάς μπερδεύεστε με τον όρο “Κοινωνική Αποστασιοποίηση” έχετε δίκιο. “Κοινωνική Αποστασιοποίηση” θα σήμαινε ότι παίρνουμε απόσταση από το σύνολο, δεν επικοινωνούμε, δεν συμμετέχουμε. Αλλά δεν σημαίνει αυτό. Μόνο τα σώματά μας πρέπει να έχουν την απαραίτητη απόσταση για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Ίσως να έπρεπε να λεγόταν Σωματική Αποστασιοποίηση, αλλά πόσο περίεργο θα ακουγόταν αυτό;

 

Τα σώματά μας χρειάζονται απόσταση, τα συναισθήματα όχι.

Οπότε μείναμε με εναν ανακριβή όρο που αναφέρεται όμως σε μια πολύ ακριβής οδηγία. Τα σώματά μας πρέπει να διατηρούν μια απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρo για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του Covid 19. Τα συναισθήματά μας όμως, όχι.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να καταφέρουμε την “Κοινωνική” ή αν θέλετε Σωματική Αποστασιοποίηση αλλά να διατηρηθούμε Κοινωνικά Ενεργοί;

 

Παρακάτω θα βρείτε τρεις +1 απλές οδηγίες για να πετύχετε την αποστασιοποίηση χωρίς την απομόνωση.

 

1.  Επικοινωνία - Επικοινωνία - Επικοινωνία

Ίσως να το έχετε σκεφτεί μέχρι τώρα και μόνοι σας ότι η αγκαλιά ή η χειραψία είναι η σωματική έκφραση ενός συναισθήματος. Μπορεί να είναι αγάπης, έρωτα, συγχώρεσης αλλά και αντιπάθειας, ενόχλησης κτλ. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την σωματική με λεκτική έκφραση και θα έχουμε το ίδιο (σχεδόν) συναισθηματικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα: Αντί να αγκαλιάσετε έναν συνάδελφο ή φίλο σας, πείτε του “Πόσο χαίρομαι που σε βλέπω” ή “Πόσο πολύ σε αγαπάω” ή αν είστε πιο περιπετειώδης “Πόσο ευγνώμων είμαι που σε έχω στη ζωή μου” και απολαύστε την λεκτική του αντίδραση.

2.  Προετοιμάζω το έδαφος

Όταν σας καλέσουν σε έναν χώρο που ξέρετε ότι θα συναντήσετε φίλους ή γνωστούς, ρωτήστε πρώτα αν θα διατηρηθούν τα μέτρα πρόληψης και μετά, αν χρειαστεί ενημερώστε ότι εσείς διατηρείτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και εκφράστε οτι θα νιώθατε πιο άνετα αν και οι υπόλοιποι έκαναν το ίδιο.

3.  Διατηρήστε το χιούμορ σας

Το χιούμορ μπορεί να σας βγάλει από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Προετοιμάστε ένα αστείο, ας είναι και “κρύο” για να αλλάξετε κουβέντα, αν χρειαστεί. Προετοιμαστείτε για την χειρότερη αντίδραση και ελπίστε για την καλύτερη. Για παράδειγμα: Κάποιος γνωστός σας δίνει το χέρι του, εσείς μπορείτε να του πείτε: “Φίλε, έχω μια τενοντίτιδα που με ταλαιπωρεί από τότε που ξεκίνησε ο κορονοϊός και δυστυχώς δεν κάνω χειραψίες. Νομίζω ότι σε ένα - ενάμιση χρόνο θα έχει περάσει. Επιφυλάσσομαι” και χαμογελάστε και φύγετε.

+1   Είμαστε όλοι Συνδεδεμένοι.

Η πανδημία μας επηρεάζει όλους. Το ίδιο και οι επιλογές μας. Κάθε μια σας πράξη αντηχεί στην κοινωνία και σας επιστρέφεται. Ας είμαστε πιο συνειδητοί στο τι αποφασίζουμε και τι πράττουμε. Ας εισάγουμε περισσότερη αγάπη, ομορφιά και συμπόνια στις καθημερινές μας αποφάσεις. Ό,τι προσφέρεις, επιστρέφεται.

 

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε πολύ πιο ανώδυνα αυτην την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Θυμηθείτε ότι όσο περισσότεροι γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες, τόσο πιο όμορφα θα ζήσουμε όλοι. Μοιραστείτε το με όσο το δυνατόν περισσότερους αγαπημένους σας ανθρώπους. Μοιράστε τη γνώση και την αγάπη, θα σας επιστραφεί.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο ευκολη και ορθή οδός. Αν χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου ειδικού μη διστάσετε να την αναζητήσετε.

 

Διαβάστε τους προηγούμενους οδηγούς Συναισθηματικής Διαχείρισης του Κέντρου:

Οδηγός Μείωσης Άγχους, Οδηγός για γονείς, Οδηγός Καλοκαιρι 2020


Συγγραφέας: Αργυρης Σ. Μάρδας, συγγραφέας, ιδρυτής Ελληνικού Κέντρου Συναισθημάτων, δημιουργός της Expansion Method.

Συνυπογράφουν οι: Γ. Φαφαλιού, Ψυχολόγος, Θ. Γκέλη, εκπαιδευτικός, Μ. Σελεβίστα, επιχειρηματίας, Θ. Α. Ραυτοπούλου, Σύμβουλος ΠΑ, Ε. Δρανδάκης, νοσηλευτής, Α. Γκούβας, αστυνομικός, Έ. Τζάκου, κινησιοθεραπεύτρια, Ν. Νιώρα, κοινωνιολόγος.

Link, Αναφορές, Βιβλιογραφία

1.  Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση SEL (2020). www.emoducation.com/sel

2.  Nicolas Christakis & James Fowler (2011). Connected. The surprising power of networks and how they shape our lives – How your friends’ friends’ friends affect everything you think, feel and do

3.  Duckworth et al. (2013). From fantasy to action: Mental contrasting with implementation intentions (MCII) improves academic performance in children. Social Psychological and Personality Science, 4(6), 745-753.

4.  https://www.nytimes.com/2020/03/16/smarter-living/coronavirus-social-distancing.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για τον σχολιασμό σας. Θερμή παράκληση να εκφράζετε τις απόψεις σας με σεβασμό στους αναγνώστες δεδομένου ότι μπαίνουν και τα παιδιά μας στον πειρασμό να μας διαβάζουν.
Ας κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο της επικοινωνίας.
Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως