Αν δεν ακούς, πάτα το Play

***** Ακούτε και διαδίδετε τον Salamis News Radio είναι το δικός σας ραδιόφωνο*****

ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ


Εύκολο τραγανό παραδοσιακό Πλατέτσι Σαλαμίνας
Τι χρειαζόμαστε:
·         1 νεροπότηρο λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό καλαμποκέλαιο)
·         1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
·         1 κουτ.γλυκού σόδα
·         1 κουτ.γλυκού αλάτι
·         1 κουτ.γλυκού ζάχαρη
·         1 κουτ.γλυκού μπέϊκιν
·         1 κιλό αλεύρι σταρένιο (από το φούρνο της γειτονιάς σας)
·         Τυρί Φέτα τρίμμα
Πώς το κάνουμε:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και μόλις γίνει ομοιόμορφη η ζύμη μας, τη γεμίζουμε με τυρί τρίμμα φέτα, στη συνέχεια της δίνουμε οβάλ πλακέ σχήμα και πιέζουμε από πάνω με ένα πιρούνι σχηματίζοντας μικρές γραμμούλες.
Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη σε μπαλάκια στο μέγεθος πορτοκαλιού και να φτιάξετε ατομικά πλατετσάκια.
Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει και καλή επιτυχία.

Αχιβαδοπίλαφο(Σαλαμίνα)
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κ. αχιβάδες μέσα σε θαλασσινό νερό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ½ ποτήρι ρύζι (νυχάκι)
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • ½ κ. ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  • αλάτι/πιπέρι
  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.    Μεταφέρετε τις αχιβάδες με τρυπητή κουτάλα σε μια κατσαρόλα. Ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό και τις αφήνετε ν’αχνιστούν.
2.    Σκεπάζετε την κατσαρόλα και περιμένετε ν’ανοίξουν τα όστρακα. Σουρώνετε το ζωμό σε πυκνό σουρωτήρι και τον κρατάτε να τον χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.
3.    Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνετε λάδι, το κρεμμύδι και αφήνετε να σωταριστεί. Σβήνετε με τις τριμμένες ντομάτες.
4.    Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον ρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το σουρωμένο ζωμό που έχετε φυλάξει μαζί με μισό ποτήρι νερό. Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνετε το ρύζι. Ανακατεύετε προσέχοντας να μη κολλήσει στον πάτο.
5.    Μόλις βράσει το ρύζι ρίχνετε τις αχνισμένες αχιβάδες και ανακατεύετε απαλά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει μια βράση. Κλείνετε τη φωτιά, αφήνετε να ηρεμήσει και σερβίρετε.
Κολοκυθόπιτα (κουγκουλούαρι) ή καροτόπιτα
Υλικά
Κύρια Υλικά
·                     Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κιλ., για τη ζύμη
·                     Ελαιόλαδο, λίγο, για τη ζύμη
·                     Ξύδι, λίγο, για τη ζύμη
·                     Ζάχαρη άσπρη, λίγη, για τη ζύμη
·                     Αλάτι, λίγο, για τη ζύμη
·                     Κολοκύθα, 3 κιλ., ή καρότα, για τη γέμιση
·                     Ζάχαρη άσπρη, 1 κιλ., για τη γέμιση
·                     Σταφίδες, ¼ κιλ., μαύρες, για τη γέμιση
·                     Κανέλα, 2 κουταλ. της σούπας, σκόνη, για τη γέμιση
·                     Ελαιόλαδο, 4 κουταλ. της σούπας, για τη γέμιση
·                     Βανίλια, 5 τμχ., σκόνη, για τη γέμιση
·                     Βασιλικός, λίγος, τριμμένος, ξερός, για τη γέμιση
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο δοχείο και ρίχνουμε μέσα λίγο νερό, λίγο λάδι, λίγο ξύδι, λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι και πλάθουμε τη ζύμη. Μ’ αυτό ανοίγουμε με τον πλάστη φύλλα, τα οποία τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Αφού τρίψουμε το κολοκύθι ή τα καρότα τα βράζουμε μαζί με το ρύζι σε σκέτο νερό μέχρι να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε πολύ καλά για να φύγουν τα νερά και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά που αποτελούν τη γέμιση.
Στα φύλλα που είδη έχουμε ανοίξει και κόψει σε μικρά κομμάτια βάζουμε τη γέμιση και το τυλίγουμε σαν μπουρεκάκι. Αυτά τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο.
Εναλλακτικά, θα ανοίξουμε δύο μεγάλα φύλλα, που το ένα θα το τοποθετήσουμε στη βάση του ταψιού και θα ρίξουμε τη γέμιση, την οποία θα σκεπάσουμε με το άλλο φύλλο και θα ψήσουμε την πίτα στο φούρνο.